• De huurprijzen van appartementen, studio’s en kamers zijn weer terug op het niveau van voor de coronapandemie, constateert verhuurplatform HousingAnywhere.
  • In Nederland zijn de prijzen van appartementen in het derde kwartaal vergeleken met een jaar eerder gestegen in Utrecht, Den Haag en Rotterdam, maar gedaald in Amsterdam.
  • Utrecht is volgens HousingAnywhere de duurste stad om een studentenkamer te huren.

Nu het coronavirus op z’n retour lijkt, stijgen ook de Europese huurprijzen van appartementen, studio’s en kamers weer naar het niveau van voor de pandemie. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde kwartaalrapport van verhuurplatform HousingAnywhere, het moederbedrijf van Kamernet.

Het opheffen van de coronarestricties zou voor een krapte op de markt zorgen, mede omdat er weer meer appartementen van de markt worden gehaald om gebruikt te worden voor verhuur aan toeristen.

Lees ook: Wat moet er gebeuren met de losgeslagen huizenmarkt? Deze 3 maatregelen zijn populair

De stijging van de huurprijzen van appartementen is zichtbaar in heel Europa. Berlijn staat met stip op één. In het derde kwartaal is een appartement 22,4 procent duurder vergeleken met dezelfde periode in 2020, al komt dat met name door het terugdraaien van de huurprijsgrens in de Duitse hoofdstad.

Hamburg staat in Europa op twee, met een gemiddelde prijsstijging voor appartementen van 19,9 procent in het derde kwartaal. Reykjavik volgt met 14,7 procent.

Een harder daler is de Duitse stad München. Daar daalden de prijzen met maar liefst 17,4 procent ten opzichte van 2020.

In Nederland stijgen de prijzen van appartementen het hardst in Utrecht met 6,3 procent, Rotterdam met 5,4 procent en Den Haag met 4,1 procent. Opvallend is een daling van de huurprijzen van appartementen in Amsterdam met 2,1 procent ten opzichte van vorig jaar.

Ondanks dat de huurprijzen in Amsterdam licht zijn gedaald, siert de stad nog altijd de top drie duurste steden in Europa om een appartement te huren. De gemiddelde prijs is 1.636 euro per maand.

Op nummer 1 prijkt Parijs met een gemiddelde huurprijs van 1.957 euro, gevolgd door Londen waar je maandelijks 1.830 mag afrekenen voor een appartement. Op nummer vijf staat Rotterdam. Daar kost huisvesting je gemiddeld 1.374 euro per maand.

Volgens CEO Djordy Seelmann van HousingAnywhere kunnen de prijzen de komende tijd verder oplopen. "In 2020 kwamen er meer woningen beschikbaar voor de langere termijn, omdat het toerisme plat lag. Nu dit weer op gang komt, zullen de tekorten nog nijpender worden en zullen gemeenten dus zo snel mogelijk met tegenmaatregelen moeten komen."

Krapte op de markt zorgt voor hoge huurprijzen kamers

Ook de huurprijzen van kamers zitten inmiddels weer in de lift. Het derde kwartaal is met de start van het nieuwe studentenjaar standaard het hoogseizoen voor studentenhuur, dus een stijging van die huurprijzen lag in de lijn der verwachting.

De kamerprijzen namen in Den Haag met 7,1 procent het meest toe in het derde kwartaal, vergeleken met de drie maanden ervoor. Amsterdam volgt met 5,1 procent en Utrecht met 3,6 procent.

Utrecht wordt hiermee ook direct de duurste stad van Nederland om een kamer te huren. Gemiddeld moet er zo'n 660 euro voor worden betaald. Op twee prijkt Amsterdam met een huur van 649 euro, gevolgd door Den Haag waar een kamer 586 euro kost.

Naast de Nederlandse steden laat ook Duitsland flinke stijgingen zien. In Hamburg stegen de prijzen van kamers in juli, augustus en september met 10,1 procent.

Daarnaast nemen de prijzen in de Spaanse en Italiaanse steden weer toe na een periode van dalingen. Dit kan erop wijzen dat die landen, die het zwaarst werden getroffen door de pandemie, op weg zijn naar herstel.

De CEO van HousingAnywhere doet naar aanleiding van de cijfers een dringende oproep aan beleidsmakers om huidige beleid onder de loep te nemen. “Er is grote behoefte aan beter toegankelijke huisvesting voor studenten en young professionals, vooral in de steden die aantrekkelijk zijn voor internationals", zegt Seelmann.

"Helaas is het ontwikkelen van nieuwe woningen en onroerend goed geen eenvoudige zaak, en het kan jaren duren om dit te realiseren. Beleidsmakers moeten gaan zoeken naar kortetermijnoplossingen om dit probleem te verhelpen."

LEES OOK: Huren of kopen? Dit zijn de verschillen in kosten gemeten over dertig jaar